Varberg BoIS på 60-talet

Halva sextiotalet spelade BoISarna div II-fotboll, fem säsonger i sträck, 1962-66. Sextiotalet började i div III med en femteplats, Pinoccohio var tränare och det fanns en stabil grund att stå på av spelare som varit med högre upp.

När så Gunnar Johansson kom till BoIS 1961 blev det lyckosamt direkt, serieseger på 36 poäng, fem före tvåan Gnosjö och bara en förlorad match. Förhoppningarna var stora på att kunna göra bra ifrån sig i tvåan och det gick också ganska bra. I en rekordjämn serie slutade BoIS nia, men bara fyra poäng efter trean Norrby.

1963 inleddes rekordstarkt efter sex omgångar var BoISarna fortfarande obesegrade efter att bl a besegrat GAIS på Nya Ullevi med 2-1 i en minnesvärd match. BoIS hade föryngrat och de nya namnen Arne Ivarsson, Hasse Svensson, Ingemar Bengtsson och Alf Bengtsson gjorde bra ifrån sig Tillsammans med de gamla stabila korten i försvaret var det en lagom mix av gammalt och nytt, men tyvärr höll inte den fina vår -formen hela säsongen ut. Den slutliga placeringen blev en sjätteplats, sjutton poäng efter vinnande GAIS.

När Gunnar Johansson slutade efter tre säsonger blev Åke ”Dala” Gustavsson BoIS nye tränare. Han kom från IFK Göteborg och skulle axla Gunnar Johanssons roll som spelande tränare. Det var inte så enkelt i verkligheten och ”Dala” stannade bara en säsong. Placeringen blev en nionde plats på samma poäng, 18 som Norrby men med bättre målskillnad.

En händelse som är värd att notera säsongen 1959 åkte BoIS ur div II med 18 poäng, lika många som Norrby, med samma målskillnad men med färre gjorda mål. Då klarade sig Norrby kvar- nu var det BoIS som hade turen på sin sida.

Gösta Hallberg var BoIS näste tränare, men trots detta var det bara med den allra största tur och minsta marginal som BoIS lyckades klara sig kvar säsongen 1965, en poäng före länskollegan Halmstad BK som fick ta steget ner i trean.

1966 lyckades det inte för BoISarna att klara sig kvar längre. Med bara elva poäng var man klart distanserade och slutade näst sist i serien. Samtidigt var en ny stark generation på väg med bland andra målvakten Roland Lernebrandt, bröderna Jarl-Inge och Kjell-Arne Mårtensson, Per-Olof Johansson, Mats ”Slingan” Ohlsson och Anders Svensson.

När ”Röen” tog över tränaransvaret 1967 var det ett div III- lag han tränade, men ett lag med utvecklingsmöjligheter. 1967 var Norrby för svåra och till slut hamnade BoISarna på en fjärde plats, en poäng efter lokalkonkurrenten GIF. Men redan året därpå var ordningen återställd vad det gällde den inbördes ordningen Varbergsklubbar emellan.

När serien var slutspelad 1968 var Halmstad BK överlägsna seriesegrare tio poäng före BoIS på andra plats. I en tär bottenstrid drog GIF det kortaste strået och var två poäng från att klara kontraktet.

Även säsongen 1969 skötte sig BoISarna bra med en slutgiltig tredjeplats som följd. De var emellertid rejält distanserade av vinnande Hovås som vann serien på 39 poäng och endast tappade fem poäng. BoIS gav dem en rejäl överhalning på Påskbergsvallen och vann med hela 5-1 (tre mål av Mats Ohlsson) men var ändå hela fjorton poäng efter.

Slutet av sextiotalet var ändå lovande och förhoppningarna om att komma tillbaka till div II fanns i föreningen. Truppen var en lagom blandning av gammalt och ungt och förhoppningarna var stora inför kommande säsonger. Det var i div II som BoIS hörde hemma och dit skulle man igen.

0 kr
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.