Varberg BoIS på 70-talet

1970 provade man det recept som varit lyckosamt tidigare en tränare från Halmstad skulle visa hur man vinner en serie. Nu var det Olle Ericsson från Halmstads BK som fick uppdraget att träna BoISarna och det gjorde han med den äran. Redan första året vann BoIS div III och 1971 var det äntligen dags för spel i div II igen.

Det blev ett dramatiskt år, och trots att BoIS hade ett på pappret starkt lag, lyckades man inte hänga kvar. Slutplaceringen blev åttonde plats, och hade det bara varit ett normalt år hade det med råge räckt för att hänga kvar- men så var det inte detta speciella år. De fem sista lagen degraderades, och BoIS fick ta klivet ner i trean igen- och där blev man tyvärr kvar hela 70-talet, trots många lovvärda försök till avancemang.

Olle Ericsson tränade 1972 men då blev placeringen inte bättre än trea, och efter tre säsonger återvände Olle till Halmstad. Rolf ”Kinis” Johansson från Elfsborg blev tränare 73, men trots stundtals riktigt fint spel lyckades man inte vinna serien, och blev därmed fyra. 1974 fick gamle BoISaren Carl-Axel Svensson förtroendet, och det blev en stabil andraplats, men Jönköping var för starka denna säsong.

Det funderades i BoIS- lägret vad som skulle göras för att ta sig upp i div II igen, och inför säsongen 75 satsade man på en halvtidsanställd tränare. Janos Kalmar kom till BoIS närmast från Sunds IF i Sundsvall. Född i Ungern med en lidelse för fotboll som var nästan otrolig tränade han våra ambitiösa fotbollsgrabbar efter alla konstens regler i tre år, men någon serieseger blev det inte.

1975 var BoIS tillsammans med Uddevalla favoriter efter mycket starka träningsmatcher, och när vi lyckades besegra Uddevalla borta med 3-0 i första matchen såg det ljust ut. Men olyckliga bottennapp på vår tillfälliga hemmaplan Östervi gjorde att det inte blev någon serieseger 75 heller. Den slutliga placeringen blev sexa!

Inför säsongen 76 skedde en veritabel spelarflykt, och nästan ett helt A-lag försvann. Plötsligt blev BoIS en avstigningskandidat, men tack vare en duktig juniorkull och förståndigt spel klarade vi oss kvar med god marginal (sjua). Säsongen 77 blev tuff, men nu var BoIS med och slogs i toppen igen. Till slut hamnade vi trea, men BoIs hade ett bra lag på gång, det märktes under hösten.

78 var det dags för ännu ett försök med en tränare från Halmstad- halmianen Håkan Sjöö tog över tränarpiskan. Redan första året var det strid på kniven om seriesegern, men det slutade med en andraplats efter Grimsås. Säsongen efter var det liknande tongångar, strid i toppen men en slutgiltig tredjeplats innebar inget avancemang i serie- systemet det året heller. Utsikterna inför det kommande 80-talet såg ljust ut med en stabil spelartrupp och en bra organisation. Kanske turen skulle komma till den grön/svarta fotbollen under nästa decennium?

0 kr
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.