Jocke inför Malmö FF

2021-05-07 10:00:00

I söndags kom säsongens första och efterlängtade seger när Varbergs BoIS bortabesegrade Östersunds FK med 1-2, efter ett avgörande mål på tilläggstid från Oliver Stanisic. Kommande helg reser BoIS till Malmö och Skåne där man på söndag gästar de regerande svenska mästarna på Eleda Stadion. Efter den långa bussresan hem från Östersund har BoIS nu haft en vecka på hemmaplan, där Jocke Persson berättar att man delvis fått fokusera på att få resan ur kroppen.

– Hemresan var väldigt lång men givetvis också ganska skön mentalt efter tre poäng och en bra prestation i bagaget. Fram till fredag har vi bara hunnit träna två pass så det har mest handlat om att få ut resan och ge alla spelare chansen att visa var formen är. Vi kommer bara använda lördagens träning till att fokusera på matchen mot MFF.

Föregående säsong använde BoIS stora delar av spelartruppen under inledningen av säsongen, mycket på grund utav det komprimerade spelschemat.

– Förra året så spelade vi kortleken efter motstånd men vi får värdera inför söndag, då vi har Hammarby på hemmaplan redan på onsdag. Hammarby har dessutom en dags mer vila än oss så vi måste ha ett lag med maximal energi även till den matchen, förklarar Jocke.

De regerande mästarna på bortaplan är en match Jocke menar att laget skall njuta utav.

– MFF borta är en match som vi bara ska njuta av, gör vi en kanonmatch så vet vi att allt kan hända. De bör ju vinna med fyra-fem bollar om man kollar på pappret men vi lär oss hela tiden och det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma där nere.

Sett till insatsen mot Östersund finns där enligt Jocke mycket som laget kan ta med sig till mötet med Malmö.

– Vi tar med oss det mesta ifrån förra matchen, framför allt att vi agerade som ett lag från första till artonde spelare som var med, sen ska vi bara få ordning på våra fasta situationer i defensiven. Vi har varit vassa på fasta framåt vilket är trevligt samt att vi fått upp farten i anfallsspelet. Efter att ha spelat två utav tre matcher i direkt storm så var det skönt att få ett kvitto på att vi är ett bollskickligt lag som också kan hantera matcher på konstgräs. Det gör att vi känner en trygghet kring att ta våra trettio poäng i årets serie, även om vårt motto är att kriga först och lira sen.

Gällande status i truppen är några spelare fortsatt indisponibla, samtidigt som både Albert Ejupi och Robin Tranberg återigen skall vara redo för spel.

– Daniel Krezic, Keanin Ayer, Andre Boman och Viktor Dryselius är inte tillgängliga. Resterande tjugosex spelare är mer eller mindre fullt friska. Ejupi och Tranberg är klara efter smågrejer och formen på tidigare skadade spelare som Luke Le Roux, Gideon Mensah, Albin Mörfelt, Montader Madjed, Oliver Alfonsi och Andre Boman är välkommet till vår redan hårda konkurrenssituation som råder i truppen, avslutar Jocke.

Söndagens match har avspark 17:30 och sänds genom discovery+.  

Under söndagen kom så den efterlängtade segern på bortaplan mot Östersunds FK, efter att Varbergs BoIS lyckats ta sig tillbaka från ännu ett tidigt underläge och Oliver Stanisic nickat in det matchavgörande 1-2 målet i den nittioförsta minuten.  Joakim ”Jocke” Persson startade med följande elva : Strömberg-Liljenbäck-Lindner-Birkfeldt-De Brito-Tranberg-Winbo-Matthews-Moon-Fofana-Simovic.

Med de senaste matcherna mot Djurgården och Elfsborg i färskt minne tryckte Jocke inför avspark extra mycket på vikten av att vara på hugget från start och inte hamna i tidigt underläge. BoIS inledde matchen inspirerande men när ÖFK vid sitt första besök på offensiv planhalva i minut åtta vaskade fram en hörna gick mönstret i repris. Hörnan från höger skarvades mot bortre stolpen där mittbacken Ronald Mukiibi dök upp och tryckte in 1-0 redan i den nionde minuten.

BoIS lät sig dock inte påverkas av det tidiga baklängesmålet och i minut femton kom det första kvitteringsläget. Jean Carlos De Brito inkast-väggade med Anton Liljenbäck och slog sedan ett inlägg från sin vänsterkant mot bakre ytan av straffområdet. Där visade Robin Simovic prov på sin starka fysik när han skapade sig yta i duell med ÖFK-försvarare, bröstade ned bollen och gick på fritt avslut från fem-meterslinjen. Simovic satsade på kraft men hemma-keepern Aly Keita lyckades stå för en reflexräddning och returen rensades sedan bort på mållinjen av hemmaförsvaret.

Kvitteringen skulle dock komma i minut tjugosju. De Brito bytte kant och förvaltade en frispark utifrån högerkanten, BoIS flyttade upp gott om folk i straffområdet och brassens inlägg var perfekt för att Ryan Moon skulle lyckas nick-toucha bollen och styra den in i nät i bortre burgaveln. En vackert förvaltad frispark och rättvis kvittering för BoIS.

I minut trettiofem fick Blair Turgott hemmalagets finaste chans att ta ledningen innan halvtid när ÖFK gick på omställning,  men Turgotts avslut strök strax utanför August Strömbergs högra stolpe. Därmed var det likaläge 1-1 i paus.

– Vi fick återigen en dålig start med ett mål i baken på hörna, men efter det tycker jag vi gör en väldigt bra prestation och vi får till kvalité på inlägg och skapar chanser i de farliga zonerna. Simovic har ett jätteläge efter inlägget från De Brito och sedan målet där De Brito återigen är inblandad när han slår en ytterzons-frispark som Moon skarvar in. I halvtid känner vi att vi är det klart bättre laget, kommenterar Jocke.  

Dryga fem minuter in i andra halvlek pressade BoIS fram en bollvinst i ÖFK:s straffområde. Robin Simovic gick på hårt avslut men bollen strök dryga metern över ribban. Tio minuter senare var det dags igen efter att Ryan Moon vunnit boll på mittplan och slagit en krossboll ut mot vänsterkanten och Adama Fofana. Fofana slog sedan ett nästintill perfekt inspel mot en framrusande Simovic som fick ”oavgjort” i duellen mot Keita och bollen studsade bakåt till en efterföljande Tashreeq Matthews. Han fick läget att bredsida in bollen i ett nästintill tomt hemmamål med avslutet gick dessvärre utanför. Tio minuter senare dök ett nästan identiskt läge upp då De Brito stod för inspelet från vänsterkanten och inbytte Albin Mörfelt fick chansen. Mörfelt använde vänsterfoten och fick en bra träff men ännu en gång stod Keita för ett fint ingripande då han räddade bollen med huvudet och ut till hörna.

Utöver Mörfelt bytte BoIS också in Luke Le Roux, Victor Karlsson, Simon Karlsson-Adjei samt Oliver Stanisic i jakten på ett avgörande mål. Slutskedet av matchen handlade nästan enbart om Varbergs BoIS, hemmalaget hade svårt att komma till några vettiga anfall och de grönsvarta radade upp chanser. Sista kvarten hade Winbo och Mörfelt varsitt läge att sätta 1-2 målet men tiden började rinna ut och ett oavgjort resultat kom allt närmare. Domare för dagen Granit Maqedonci lade dock till sex minuter i tillägg och BoIS skulle bara visa sig behöva den första utav de sex för att avgöra matchen. Mörfelt höll i boll utanför offensivt straffområde innan han petade den inåt banan och slog ett vänsterinlägg mot bortre stolpen. Där fick BoIS ett 2 mot 1 läge och omarkerad stod den inbytte och nickstarke Oliver Stanisic, som behärskat och välplacerat lyckades nicka ”tillbaka” bollen förbi Keita i motsatt hörn och BoIS hade äntligen fått utdelning. Vild glädje bröt ut bland de grönsvarta och man lyckades sedan reda ut de sista fem minuterna och därmed säkra säsongens första trepoängare.

– I andra går vi ut med fokus att plocka med oss alla poängen. Tyvärr missar vi ett jätteläge när Matthews får öppet mål men bränner. Därefter kommer De Brito runt och smeker fram ett inspel till Mörfelt som bara ska sätta den men träffar Keita mitt i huvudet. Sen har vi ett gäng halvchanser med avslut från alla håll och kanter där man trodde vi skulle få nöja oss med en pinne men då skickar Mörfelt in bollen i boxen i nittioförsta minuten och Stanisic trycker dit en nick i bortre hörnet, så det blev ett lyckligt slut på en bra prestation, beskriver Jocke.

Trots ännu ett underläge lyckades BoIS alltså vända och ta samtliga poäng, där Jocke berömmer lagets karaktär och moral.

– Stor eloge till killarna som för tredje matchen i följd visar karaktär och moral. Många spelare kom upp i bra nivå och kryddat med hungriga avbytare så tog vi alla tre poängen och det känns extremt viktigt med tanke på att MFF, Hammarby och Norrköping härnäst skall avverkas på åtta dagar och detta ger killarna självförtroende inför dessa tuffa utmaningar. Nu skall vi bara ta de sista sjuttio milen hem innan vi tar en dag ledigt, avslutar Jocke

Jocke inför Östersund

2021-05-01 11:00:00

Den fjärde omgången av årets allsvenska står för dörren och Varbergs BoIS sitter i skrivande stund i bussen på väg norrut till Jämtland där man imorgon söndag gästar Östersunds FK. Hemmalaget har inlett säsongen på ett stabilt vis med en seger och två kryss där man senast fick med sig ett poäng från Malmö och placerar sig på sjunde plats i tabellen. Varbergs BoIS i sin tur kryssade i premiären borta mot Mjällby och har därefter två hemmaförluster mot IF Elfsborg samt Djurgården, vilket gör att man inför omgång fyra befinner sig på fjortonde plats.

Vi tog en avstämning med manager Jocke Persson strax efter att laget hoppat på bussen och påbörjat säsongens längsta bortaresa.

– Vi kör till Mora idag (fredag) och bussen avgick 12:45. Som bekant blir det en lång resa och jag kommer fördriva tiden med att sova, fundera och sova lite till. Sen kan det kanske bli en film också, säger Jocke.

Mot Östersund får BoIS klara sig utan Andre Boman, Daniel Krezic och Montader Madjed som dras med skador. Jocke menar att ÖFK stått för en stark inledning av säsongen.

– Man har sett stabila ut bakåt och haft ett glimrande omställningsspel. Matchen kommer säkerligen bli sevärd men vi måste ha en bra balans och minimera riskerna att åka på omställningar för då går det i Formel-1 fart.

Med två förluster i bagaget har Jocke klart för sig vad som måste förbättras för att kunna plocka poäng imorgon.

– Vi har stått för två prestationer som i sin helhet är okej, men att vi måste förbättra vårt beslutstagande i och runt egen box gör vi ingen hemlighet utav. Det känns snarare som att vi bjudit på mål än att motståndarna har varit kreativa. Många spelare är i fin form så jag förväntar mig att att vi växer för varje match som går och konkurrensen har aldrig varit större, där U21-laget två gånger om bevisat att spets-bredden finns men nu gäller det att plocka fram det även i Allsvenskan.

De två föregående matcherna har BoIS hamnat i tidiga 0-2 underlägen, imorgon hoppas Jocke att det är BoIS som levererar första målet.

– För att vinna så måste vi bli bättre i försvarsspelet och inte bjuda på mål och även göra första målet, vilket är extremt viktigt om man vill ge sig chansen att vinna matcher. 0-2 underlägen är inte optimalt även om vi krigat mot både Elfsborg och Djurgården och nästan jagat ikapp så blir det inte många poäng över trettio omgångar om man skall bjuda på två mål innan man vaknar.

Morgondagens match har avspark 15:00 och sänds genom discovery+.

 

Allsvenskan har fastställt dagar och tider för omg 9-17, med reservation för att justeringar kan ske:

Omgång 9
Varbergs BoIS - Kalmar FF, Sön 4-juli kl.15:00

Omgång 10
AIK - Varbergs BoIS, Lör 10-juli kl.17:30

Omgång 11
Halmstad BK - Varbergs BoIS, Mån 19-juli kl.19:00

Omgång 12
Varbergs BoIS - IFK Göteborg, Mån 26-juli kl.19:00

Omgång 13
Degerfors IF - Varbergs BoIS, Lör 31-juli kl.17:30

Omgång 14
Varbergs BoIS - IK Sirius, Mån 9-aug kl.19:00

Omgång 15
Varbergs BoIS - Örebro SK, Mån 16-aug kl.19:00

Omgång 16
IFK Göteborg - Varbergs BoIS, Mån 23-aug kl.19:00

Omgång 17
Varbergs BoIS - Halmstad BK, Lör 28-aug kl.17:30

 

Spelprogrammet i sin helhet hittar ni på Fotbollsförbundets sid https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2021/04/omgang-9-17-av-allsvenskan-faststallda/

5-1 seger för U21

2021-04-28 16:00:00

Varbergs BoIS tog igår andra segern på lika många matcher när GAIS gästade Varberg Energi Arena i U21 Allsvenskan Mellersta. Det var dock gästerna som tog kommandot och gjorde 0-1 på omställning efter dryga kvarten. BoIS skulle dock lyckas vända innan halvtid där Ryan Moon var först ut med en klinisk straff och Albin Mörfelt gav sedan BoIS ledningen efter att ha placerat in bollen i bortre hörnet med sin högerfot. Utöver målen skapade man ett flertal lägen och borde kanske ha lett med fler mål i halvtid.

– Vi pratade inför matchen om att trycka på vårt höga presspel och vara aggressiva från start, där vi flera gånger lyckades vinna boll högt upp i plan och genom det ta oss till chanser. Dessutom ville vi på att ta oss fram längs våra kanter och när vi väl gör det skall vi få in bollen i boxen och fylla på med folk. I första har vi så pass många chanser att vi kanske skulle leda med tre mål paus. Vi tar oss an uppgiften och matchplanen i linje med det vi hade pratat om på förhand, säger tränare Fredrik ”Freddan” Danielsson.

I inledningen av andra var det Albin Winbo som satte 3-1 genom ett avslut från strax utanför straffområdet som kanske inte såg helt otagbart ut. Kort därpå fyllde Mörfelt på med sitt andra mål för dagen genom en solo-prestation innan Ryan Moon avrundade målkalaset när även han satte sin andra kasse för dagen framspelad av Tashreeq Matthews och slutresultatet skrevs till 5-1 i BoIS-favör.

– Inför andra ville vi fortsätta på samma sätt som i första, där skillnaden blev att vi visade mer skärpa i våra avslutslägen. Överlag skötte sig laget bra, ett centralt mittfält med Winbo och Le Roux var nyttiga tillsammans och Matthews visar fortsatt fin form. Moon och Mörfelt skall självklart lyftas fram som tvåmålsskyttar, vilket är jätteroligt och något som de behöver ta med sig framöver. Moon gör också ett väldigt bra jobb i presspelet som central anfallare. Sedan har vi våra yngre spelare i Oliver Alfonsi som gör sina första nittio minuter på ett bra tag och för att inte ha spelat på länge gör han en jättebra match, han har dessutom sett fin ut på träningarna sista tiden. Bakåt är vi stabila och Adama Fofana kommer runt bra på sin kant. I slutskedet sätter vi också in våra egna produkter i form av Noah Johansson (MB), Olle Werner (ANF), Emil Petersson (CM) och David Bendrik (HB) där alla fick mer än femton minuter var.  Det är jättekul när vi ser att där finns något så lyfter vi upp de unga killarna och samtliga går verkligen in och tar för sig, avslutar ”Freddan”. 

0 kr
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.